Σάββατο, Φεβρουάριος 24, 2018

Εκπαιδευτικά Πειράματα - Ίδρυμα Ευγενίδου - Εκπομπή 106 - 31/05/2013

Ο Αντώνης Κουνέλης και η Ειρήνη Αναγνώστου, συνεχίζοντας την περιήγηση τους στο Ίδρυμα Ευγενίδου, μας παρουσιάζουν στην τρίτη κατά σειρά εκπομπή του Aegean Digital με θέμα τις δραστηριότητες του ιδρύματος, μια ενδιαφέρουσα παράσταση εκπαιδευτικών πειραμάτων.

Τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια, στα πλαίσια της διαδραστική έκθεσης που λειτουργεί στο Ευγενίδειο, λαμβάνει χώρα η παράσταση αυτή η οποία αντλεί τη θεματολογία των πειραμάτων της από το ευρύτερο φάσμα των επιστημών, ανανεώνοντας τη κάθε δύο μήνες.

Σκοπός της παράστασης αυτής είναι η κατανόηση των εφαρμογών της τεχνολογίας στην καθημερινή μας ζωή, συνδυάζοντας την ψυχαγωγία με τη μάθηση. Απευθύνεται σε ηλικίες από οκτώ ετών και άνω, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει η προσδοκία να κατανοηθούν όλες οι λεπτομέρειες του εκάστοτε πειράματος. Το ακροατήριο λαμβάνει ερεθίσματα σχετικά με την επιστήμη και παράλληλα διασκεδάζει.

Ο αστροφυσικός Γιάννης Κοντογιάννης και η βιολόγος Κατερίνα Τσικαλάκη, υπεύθυνοι της παρουσίασης και της υλοποίησης των πειραμάτων, δείχνουν στην Ειρήνη και τον Αντώνη πόσο ανθεκτικό μπορεί να είναι ένα αυγό και φτιάχνουν σε πολύ μικρό χρόνο παγωτό, με υγρό άζωτο, μέσω των μεθόδων της μοριακής γαστρονομίας. Στη συνέχεια, τους ξεναγούν στον κόσμο των πυροτεχνημάτων, δημιουργώντας πολύχρωμες φλόγες και κατασκευάζοντας ένα πυροτέχνημα σε γυάλινο σωλήνα, χρησιμοποιώντας χλωρικό κάλιο και γλυκόζη από μια απλή καραμέλα!

 

 
Scroll to top